Orígens i compromís
Els nostres orígens: Història, nom, logotip i fundació
Història de la Fundació
La Fundació de Recerca en Fasciopaties va ser concebuda a la primavera de l’any 2023 per la Dra. Marta Expósito Izquierdo i la Dra. Marta Cañís Parera. La seva trajectòria conjunta va començar l’any 2019, centrant-se en l’estudi d’un tipus específic de dolor lumbar. Al llarg de les seves investigacions, van identificar un descobriment crucial: la fàscia grassa, un teixit que sovint es passa per alt en la pràctica mèdica habitual, pot ser una font significativa de dolor. En adonar-se de la desatenció generalitzada cap a la disfunció del teixit fibrogràs i el seu paper en diverses condicions, van sentir la necessitat d’abordar aquesta situació. La seva missió es va centrar en sensibilitzar i millorar la comprensió d’aquestes condicions. Així, van crear una plataforma dedicada a promoure l’educació i la recerca en aquest camp poc explorat, donant origen a la Fasciopathies Research Foundation.El nom de la Fundació
El nom ‘Fundació de Recerca en Fasciopaties’ va ser escollit deliberadament per posar el focus en una àrea emergent, però encara poc valorada, de la patologia humana: la disfunció del teixit fibrogràs o fàscia grassa. Històricament, la manca d’una terminologia clara per al teixit fibrogràs ha contribuït a la seva marginació dins de la comunitat mèdica. Per això, adoptem una definició moderna i inclusiva de la fàscia, que engloba tot el teixit connectiu, incloent-hi el teixit adipós. Aquesta nova perspectiva suposa un canvi crucial en la comprensió de l’anatomia humana i s’alinia amb l’ètica innovadora de la nostra Fundació. Actualment, el terme ‘fasciopatia’ es prefereix al de ‘fascitis plantar’, ja que en els casos crònics no es detecten signes d’inflamació. Per aquest motiu, des de la Fundació promovem l’ús de ‘fasciopatia’ com a terme ampli per descriure les disfuncions fascials en diverses parts del cos humà, que es manifesten amb dolor i limitacions funcionals, però generalment sense signes inflamatoris.
Logotip de la Fundació
El nostre logotip és una combinació creativa de símbols que representen els pilars fonamentals de la nostra missió:- Consciència: L’ull simbolitza la nostra dedicació a conscienciar sobre aquest camp poc reconegut.
- Focus en la fàscia: El reticle d’un franctirador reflecteix el nostre enfocament precís i metòdic en la recerca i estudi de la fàscia.
- Complexitat: Les membranes entrellaçades i els filaments representen la complexa xarxa del sistema fascial dins del cos.
- Teixits grassos: La representació de lòbuls grassos i cèl·lules adiposes posa de manifest la importància de la fàscia grassa, sovint ignorada, com una font potencial de dolor.
Creació de la Fundació
La idea de crear la Fundació es va consolidar quan la Dra. Expósito i la Dra. Cañís van reunir un consell de patrons compromès, format per Judith Mañé Palau, Sonia Arans Ruiz, Ester Virgili Beneyto i Alba Peña Serrat. Un benefactor anònim, mogut per un esperit de solidaritat, va proporcionar el finançament inicial, cosa que va permetre la constitució oficial de la Fundació davant notari el 29 de juliol de 2023 i des del 6 de febrer de 2024, la Fundació està registrada oficialment al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya amb el número de registre 3.379.El nostre compromís: Missió, Visió, Valors i Objectius
Els nostres objectius es centren en tres àrees principals: investigació, divulgació i educació.
Donem suport a estudis innovadors per comprendre millor les fasciopaties, incloent-hi investigacions anatòmiques i histològiques, així com assaigs clínics.
Els nostres esforços de divulgació tenen com a objectiu augmentar la conscienciació a través de campanyes de comunicació que fomenten la col·laboració.
Educació
Recopilem i compartim informació sobre les fasciopaties a través de www.fasciopathies.info, oferint recursos amb text i imatges i adoptant un enfocament translacional dirigit a tots els públics: pacients, professionals de la salut i investigadors.